A só az élet építőköve
Sóbarlangunk lényegének alapja, hogy elérhetővé tegye a vendégek számára ezeket a létfontosságú elemeket, a természetes sót, mely tartalmazza a szervezet működéséhez elengedhetetlen vegyületeket.
Az élő szervezet tulajdonképpen vízből és sóból, ásványi anyagokból áll. Semmilyen életjelenség, élettani
működés nem mehetne végbe ezek nélkül, végeredményben ez tartja fenn az emberi szervezet állandó egyensúlyát, ozmotikus nyomását. Szervezetünk folyadékterei, a vér megfelel egy kb. 1%-os sóoldatnak (ezt hívjuk az orvostudományban 0,9%-os fiziológiás sónak). Ez megegyezik az őstenger vizének összetételével, ahonnan az élet származik. Ha ez az egyensúly felborul, pl. túlzott mesterséges, azaz asztali só fogyasztásával, a szervezet igen sokféle tünet formájában válaszol, leggyakrabban magas vérnyomás alakul ki. A természetes só visszaállítja ezt az egyensúlyt, méregteleníti szervezetünket.
Sóbarlangunk egyik legfontosabb alapelve, hogy újra elérhetővé tegye minden embernek, betegnek ezt az
évezredek óta ismert, de feledésbe merült ősi gyógymódot, a sót, mely számos, gyógyszerrel nehezen kezelhető betegség javulását, az orvosi therápia hatásosságát, illetve az egészség megőrzését segíti.

A természetes só formái

Holt-tengeri só
A természetben megtalálható legnagyobb mennyiségű só nem más, mint a tengervíz. Ebből lepárlással nyerik ki a sót, melyet tisztító eljárások után hoznak forgalomba. Izrael és Jordánia határán a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger a természet egyedülálló kincse. Kiemelkedő gyógyító hatásáról és igen tömény közel 30%-os sótartalmáról ismert Holt-tengeri só a homeopathia és egyre inkább az orvostudomány egyes ágainak is felkapottá vált eszköze lett. Alapvetően antiphlogisticus -azaz gyulladáscsökkentő; gyógyító hatása van különféle bőrbetegségekre, légzőszervi problémákra, izületi panaszokra, izombetegségekre, mindemellett a szépségápolásban is óriási szerepe van.


A legfontosabb elemek, nyomelemek

magnézium kalcium kálium nátrium stroncium lítium
klorid bromid jodid szulfát karbonát kaolitok
botiánok cink kadmium réz mangán vas
kobalt nikkel bárium molibdén bór rubídium

Cl (mg/l) Mg (mg/l) Na (mg/l) Ca (mg/l) K (mg/l) Br (mg/l)
224,9 44,00 40,10 17,20 7,65 5,30


Kősó és kristálysó
A természet védettebb helyein a föld mélyében rejlő só. Száraz éghajlatú meleg területek elzáródó tenger öbleiben és a szárazföld nagy beltavaiban keletkezik, erős párolgás és rossz víz utánpótlás esetén. A nagy nyomás hatására a kristályrácsba beépülnek a különböző ásványi anyagok, mely ilyen formában már a szervezet számára is felhasználhatóvá válik. Ilyen sóbarlangok találhatók a természetben Wieliczka és Parajd helységben, mely régóta szanatóriumként funkcionál.


 
 
 
impresszum | jogi nyilatkozat | kapcsolat                                                                                        Sóbarlang